De la clasic la cuantic

M-am hotărât să scriu câteva rânduri după ce am citit un articol despre carenţele democraţiei interbelice din România. Voi reda un pasaj din P. P. Negulescu scris în 1926: „Supralicitarea demagogică a celor ce voiau să acapareze, cu orice preţ, corpul electoral – promisiunile irealizabile ce se făceau, cu inimă uşoară, la fiecare pas, calomnierea neruşinată a adversarilor, fără nici o teamă de sancţiuni – negarea brutală a evidenţei fără nici o grijă de inevitabila dezminţire a faptelor – au pricinuit alterări îngrijorătoare a sufletului maselor. Au alimentat curentele subversive, au aţâţat urile de clasă şi mai ales au provocat o descurajare şi o dezorientare profundă a părţii cele mai bune a corpului electoral.

Este ruşinos ca după aproape un secol România să rămână victimă a aceloraşi fantasme. Sper şi cred într-o altă Românie, într-un alt mod de a face politică. Interesele clasice, meschine, joase, ruşinoase, ce sunt dispuse în jurul retoricii politicienilor îmi provoacă dezgust. A devenit mult prea simplu să înţelegem cine este satelitul cui, cine gravitează în jurul căror grupuri de interese. Acesta, cred eu,  este adevăratul motiv pentru care bucureştenii sunt dezamăgiţi de candidaţii la Primărie. Mizeria morală şi comportamentul deşănţat… Mecanica este simplă, o cunoaştem. Ştim cum va reacţiona Primarul X la un stimul, ştim care este randamentul promisiunilor electorale şi ştim că în politică dâmboviţeană nu există rampă, nu există idealuri, ci doar pante perpetue spre dezamăgire.

Cred că avem nevoie şi în politică, de ceea ce în fizica cuantică, se numeşte constantă. Avem nevoie de un reper la care să ne raportăm, avem nevoie de un principiu pe baza căruia să reuşuim să fim mai buni pentru români, în general, şi pentru bucureşteni, în particular. Avem nevoie de bun simţ. E timpul ca politicienii acestei ţări să-şi asume un rol mai înalt şi să înţeleagă că gesturile lor rezonează cu milioane de suflete. Am dus în derizoriu demnitatea instituţiilor statului şi am permis relativizarea democraţiei. În acest moment, trebuie să ne unim pentru o nouă Românie şi pentru un nou Bucureşti.

Constanta noastră, a celor ce vor să schimbe ceva, trebuie să fie respectul. Eu vreau să redau respectul bucureştenilor, e timpul ca şi voi cei ce citiţi aceste rânduri, indiferent de simpatii sau antipati şi indiferent de locul de unde citiţi, să vă recăpătaţi respectul. Eu sunt dispus să mă lupt pentru acest ideal.

Ştiu şi înţeleg că aceste cuvinte sunt greu de acceptat când vin de la un politician. Dar din câte cunosc unele din teoriile lui Einstein au fost probate expermental după redactare. Vreau să probez şi eu că putem depăşi interesele clasice şi putem scrie împreună istoria unei politici cuantice.

Reclame

33 răspunsuri to “De la clasic la cuantic”

 1. gaby Says:

  O sa fiti ales Dl diaconescu pt ca meritati sa fiti primar sunteti un adevart domn si veti face ceva pt capitala !

 2. Simona Says:

  Fost ministru al justitiei,absolvent al facultatii de drept,provenind dintr-o familie de juristi,eu il consider pe Dl Cristian Diaconescu cel mai potrivit pentru primaria capitalei,avand mai multa experienta administrativa decat ceilalti candidati,fiind unul dintre putinii oamani politici cinstiti si corecti.
  Va urez succes in continuare.

 3. carmen r. Says:

  Frumoasa ideea respectului, Cristi, numai ca experienta noastra de zi cu zi ne face sa constatam ca respectul a ramas doar un cuvant mentionat in DEX. La tot pasul – in contactul cu functionarii publici, cu oricare dintre autoritati, cu persoane pe care le consideri OAMENI- te lovesti de lipsa de respect. De nepasare. Ba, chiar, un pusti ( de doar 9 ani) de stab mi-a spus ca … RESPECTUL ESTE DOAR PENTRU PROSTI !!!. E clar ca asta a invatat acasa.
  Mi-as dori sa ne recepatam respectul.
  De aceea ma alatur chemarii candidatului Cristian Diaconescu si, bineinteles, voi vota pentru CRISTIAN DIACONESCU.
  Succes pe mai departe si mult curaj!

 4. Anda Says:

  Dle. DIACONESCU,
  Mi-a placut foarte mult ce ati scris si sincer sper sa va dovedeti a fi primul primar cu mentalitate cu adevarat europeana si sa schimbati Bucurestiul. Tot ce auzim si vedem la televizor sunt: „almanahele” lui Vanghelie, „succesurile” domnisoarei Elena Basescu sau „tiganca imputita”, aceste cuvinte fiind rostite chiar de presedintele Romaniei. Nu se mai poate asa. Avem intr-adevar nevoie de o schimbare a clasei politice. Politica romaneasca este caracterizata de coruptie, incompetenta, nerusinare etc. Multi dintre cei care ne conduc astazi se pare ca au uitat de unde au plecat si interesele cui trebuie sa reprezinte si sa apere. Cu totii ne dorim o capitala frumoasa si curata. Va doresc mult succes la alegeri si sa ne faceti mandri de primarul nostru.

 5. de acord cu gaby Says:

  Sunt foarte de acord cu tine gaby, omu asta da dovada numai de seriozitate si perseverenta, are cu desavarsire un caracter de primar devotat, si totusi sa nu il laudam prea mult ca poate si`o ia in cap :)) Domnul Diaconescu aveti un vot garantat de la mine !!!SUCCES !!!

 6. Roxana Iordache Says:

  Sunteti simpatic. Dar tot pe Ludovic Orban il votez.

  Mi-ar parea sincer rau ca esecul sa aiba consecinte asupra pozitiei dumneavoastra in PSD. Ati merita sa conduceti partidul social-democrat. Cred ca ati face un tandem interesant cu Adrian Nastase. Succes pe aceasta cale!

 7. gabriel Says:

  EXERCITIUL ISI SPUNE CUVANTUL. DACA MAI AVEAM TEMERI,ACUM AM CONVINGERI! REUSITA CAPATA CONTUR!.SUSTINEREA DOMNULUI ILIESCU ESTE O REALITATE CARE DA FRISOANE AMBELOR TABERE.
  TOT BINELE DIN LUME!

 8. lazar Says:

  Va respect si va admir, pentru seriozitate, responsabilitate, tenacitate. Cei mai multi dintre noi dorim a se face „un alt fel de politica” si a ne recapata respectul de sine! Credem in dumneavoastra! Veti fi Primar General al Bucurestiului ! Vot Cristian Diaconescu!

 9. gutu ion Says:

  foarte frumos domnule diaconescu pot sa spun ca m ati impresionat si nu sunt o persoana care sa fie usor impresionata !! sunteti un om cu un caracter deosebit si ati merita din plin functia de primar ne am saturat de corupti si miseli in tara asta in sfarsit avem si noi sansa sa avem in fruntea orasului nostru o persoana demna un vizionar un om cu capacitatea si dorinta de a schimba lucrurile in bine !!domnule cristian diaconescu aveti tot respectul si implicit votul meu si sper spre binele bucurestiului ca o sa aveti votul multora!

 10. Semantic Says:

  Daca este vorba de retorica catindatului Diaconescu si mai ales de nevoia de „constante”, ultimile 3 saptamani releva o triada constanta in discursul de campanie al catindatului PSD.

  Folosesc pentru descrierea aceste structuri retorice un citat:

  „Such idealised images of the past, juxtaposed with exagerrated depictions of a degraded present and a utopian future condition, constitute a rhetorical triad that is an effective instrument for motivating mass political movement….The juxtaposition of highly stylised images of the community’s past, present and future conditions serves two critical rhetorical purposes: first, it motivates its audience to join the collective struggle; and secondly, it defines the appropriate vector for nationalist action.”
  Levinger, Matthew & Lytle, Paula Franklin- Myth and mobilisation: the triadic structure of nationalist rhetoric, in Nations and nationalism 7 (2), 2001, 175-194.

  Imi cam dau seama cine a scris acest post, pacat, cred ca meritati un speechwriter mult mai bun decat unul de factura nationalist-regionalista.

 11. DOREL - DRAGASANI Says:

  Domnule Diaconescu ,
  Va stimez pentru buna cuviinta , pentru respectul acordat celui cu care conversati , pentru cultura dumneavoastra generala , pentru tot ceea ce emana din imaginea si din prezenta dumneavoastra .
  Mi-as permite un sfat (sunt mai in varsta!…) = va indemn sa coborati standardul prezentarii dumneavoastra verbale la nivelul „MEDIU”.

  Cu deosebita stima si respect ,
  Ing.Dorel Grosu

 12. alexica Says:

  succes domnule diaconescu in alegeri si va rog sa fiti mai rau in sensul bun al cuvantului si sa demascati falcutele alea grase ale lui bleaga 🙂

 13. alex ionescu Says:

  mult succes domnule diaconescu sunteti demn de toata admiratia si deja incepeti sa zdruncinati serios iluziile contracandidatilor fara a va implica in scandaluri si mizerii si fara a arata cu degetul….felicitari aveti votul meu

 14. alexandra serban Says:

  eu eram pana mai ieri cetateanu’ turmentat al lui caragiale ceva de genul..”eu cu cine votez?!”nu sunt o impatimita a politicii dar de data aceasta chiar ma intereseaza soarta acestui oras am auzit numai lucruri bune despre domnul cristian diaconescu si mai citesc si aici aceleasi lucruri bune toata lumea il lauda as vrea sa stiu si eu mai multe despre dansul pentru ca sunt cu adevarat impresionata de aprecierile care i se aduc

 15. Elisa Says:

  Ma bucura randurile dumneavoastra. O „constanta” bine definita in viata fiecaruia ne asigura implinirea vietii. Si la fel de importanta este raportata la societate in toate valentele ei.

  Succes, si nefiind bucuresteanca , imi doresc mult mai mult pentru Cristian Diaconescu.

 16. dragos Says:

  V-am auzit vorbind in direct in sala la Leu si sincer m-ati impresionat…sunteti cu adevarat un om cu o cultura desavarsita caruia nu ii e frica sa demaste minciuna, spuneti lucrurilor pe nume dar cel mai mult ma bucura ca dumneavoastra ati inteles cu adevarat rolul si scopul pe care politica il are intr-o societate. Un primar nu trebuie sa fie o unealta a „smecherilor” ci arma noastra a cetatenilor de rand impotriva acelor „smecheri” care nu vor disparea niciodata.
  Domnule Diaconscu, jos palaria, aveti votul meu sincer.!!!

 17. marius Says:

  cristi, chiar daca nu vei castiga sa ramai in continuare in politica. romania are nevoie de politicieni decenti, cu bun simt si lipsiti de vulgaritate, asa cum esti tu.

  mult succes in continuare !

 18. bucurestean...echt... Says:

  mda…..un oras, Bucurestii, european….ok! …dar are Bucurestii locuitori cu educatie, mentalitate, „europeana”?
  cati dintre locuitorii orasului Bucuresti sunt bucuresteni AUTENTICI? …5-6 generatii macar…..no offence!

  oare romanii din `26 pot fi alaturati romanilor din 2008, ca mentalitati si educatie???….ma indoiesc…..
  ei, cei din `26 ereau la inceput, deabia iesisera dintr-o lunga noapte a istoriei, ca popor, ca stat national. invatau repede, evoluau spre o democratie autentica.

  azi…?!
  uitati-va in jurul dvs, dle Diaconescu, si veti avea dimensiunea si profunzimea dezastrului celor 60 de ani de comunism si post comunism in regia celor dintai, a comunistilor inclusiv cu „fata umana”.

  azi, Bucurestii arata dupa chipul si asemanarea, „interioara”, a celor care l-au „redesenat” in acesti 60 de ani de ciuma rosie.

  ce credeti ca veti reusi cu un CGM eterogen politic, dar extrem de omogen si solidar cand este vorba de interesele propriilor lor afaceri si a relatiilor lor oculte.

  aveti puterea -a la Heracles- de-a curata „grajdurile lui Augias”? …sau poate un tzunamii… social…..dar nu ca in `89….. muuuuuuuult mai eficient.

  doar cu psd-ul -ambele grupari:)- in spate veti sfarsi la fel ca ceilalti….

  ps
  doctoru`….o mazeta! ….un demn urmas al „tatalui” sau, al sistemului comunist…

 19. Adi-anti Says:

  Cin’ s’aseamana se’aduna … inclusiv si mai ales la PSD … e.g. Vanghele, Bombo, Ilici, Manivela, Giugulea, Mazare, Seche … si prea multi. Oare ce v’ar zice Noica de v’ar vedea in acest lumpen!

 20. gaby Says:

  Dl diaconescu vacastiga alegerile merita sa avem un astfel de primar nu se compara nici un candidat cu el . este mult peste ceilalti Succes !

 21. marta Says:

  mult succes domnule diaconescu ati merita dn plin sa fiti primarul capitalei!votez pentru dumneavoastra

 22. claudiu003 Says:

  va doresc multa putere de lupta in aceasta campanie domnule diaconescu cred ca si dumneavoastra va provoaca greata plebea de candidati corupti parveniti si papagali !!sunt un om demn de tot respectul

 23. cristian bobina Says:

  mult succes va doresc domnule cristian imi place foarte mult cum ganditi cum va exprimati se vede ca sunteti un intelectual aveti stil si clasa ma mandresc ca sunteti tizul meu! aveti votul meu garantat

 24. jean11 Says:

  domnule cristian diaconescu mie unul mi ati castigat respectul cu diplomatia dumneavoastra si cu faptul ca nu aruncati cu noroi in ceilalti cadidati acest lucru il fac dansii neavand arme mai bune nu fac decat sa si dovedeasca astfel vulnerabilitatea !

 25. jean11 Says:

  numai de bine despre dumneavoastra peste tot domnule diaconescu ma bucur foarte tare meritati toata aprecierile care vi se fac!

 26. lili Says:

  L-am vazut recent pe Dl Diaconescu prin capitala si mi-a placut pentru ca era capabil sa vorbeasca cu toata lumea ! Merita sa il Votam!

 27. botnaru anca Says:

  si eu l am vazut pe domnul diaconescu!mi se pare foarte placut asa la prima vedere si mi se pare si ca impune respect!cred ca este candidatul ideal!

 28. aurelia Says:

  cand a inceput campania pot sa spun ca nu aveam o parere proasta despre sorin oprescu adica imi era indiferent dar la cate am citit am vazut si am auzit in presa si la televizor mi am dat seama ca este unul dintre cele mai mari gunoaie politice mi ar fi rusine sa mi pun stampila pe numele unei asemenea fiinte aflata sub limita suportabilului!

 29. camy Says:

  domnul diaconescu o sa castige este foarte inteligent vigilent si are o eleganta aparte are stofa de om de stiinta !impecabil imi place foarte mult de dumneaoastra si va sustin pana la capat votez pentru cristian diaconescu

 30. alin popa Says:

  multa lume il sustine pe domnul cristian diaconescu si are si de ce ! are calitati impresionante si da dovada de eleganta in declaratii sa nu mai zic de expunerea impecabila a ideilor si planurile sale!votez cristian diaconescu !!

 31. JFK Says:

  nu vreau sa va laud (nici nu cred ca e nevoie). vreau doar sa va incurajez. meritati sa fiti primar si o sa ajungeti. aveti carisma, proiecte si aptitudini. va mai trebuie doar mai multa publicitate!!!

 32. teal'c Says:

  daca nu ar fi candidat cristian diaconescu nu ma duceam la vot ca nu aveam cu cine vota. este singurul candidat care poate sa faca ce promite. si sunt sigur ca o sa i se si dea sansa sa faca!!!

 33. alin Says:

  Se apropie sasptamana decisiva. Oare staff-ul de campanie nu face nici o sondare, macar sa stie cam pe unde se afla dl Diaconescu? Noi stim si vrem sa fie pe locul 1, dar dupa declaratiile de ultim monetu ale sefului de campanie, se pare ca mai importante sunt judetele.
  Bucurestii sa se duca… cu Dambovita cu tot.
  Sprijiniti-l pe acest adevarat candidat care este cristian Diaconescu. Sprijiniti-l si dumneavoastra, domnilor de la centru.
  Va votam, domnule Diaconescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: